#CitySolidarityGR

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Σας ευχαριστούμε που επισκεφθήκατε το διαδικτυακό τόπο του CitySolidarityGR. Πριν χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα μας, παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Εισαγωγή

Από 29-08-2019 ισχύει και εφαρμόζεται ο Ν. 4624/2019 (ΦΕΚ 137 Α’) σε προσαρμογή και εναρμόνιση με τον από 25.5.2018 Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ 2016/679, καθώς και της Οδηγίας (ΕΕ 2016/680) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον οποίον ενισχύεται το πλαίσιο της προστασίας των υποκειμένων των δεδομένων, όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικτυακή πύλη  CitySolidarityGR, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα συμμορφώνεται με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων στο πλαίσιο της δραστηριότητας και του σκοπού της και λαμβάνει τα προβλεπόμενα και διαθέσιμα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα κατά τα προβλεπόμενα στο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και την ελληνική νομοθεσία κατ’ επέκταση.

Υπεύθυνος Επεξεργασίας – Στοιχεία επικοινωνίας

Το Υπουργείο Eσωτερικών είναι υπεύθυνος επεξεργασίας με τα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Σταδίου 27, Αθήνα, Τ.Κ. 10183
E-mail: citysolidarity@ypes.gr,

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Απορρήτου

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη/χρήστη της διαδικτυακής πύλης του CitySolidarityGR υπόκειται στους όρους της παρούσας ανακοίνωσης, καθώς επίσης και στα οριζόμενα στο εθνικό, κοινοτικό και διεθνές δίκαιο σχετικά με την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως εκάστοτε ισχύει.

Οποιαδήποτε ενδεχόμενη μελλοντική σχετική ρύθμιση θα αποτελέσει αντικείμενο της παρούσας ανακοίνωσης. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Εσωτερικών, διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής των όρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σχετικό νομικό πλαίσιο.

Συνεπώς, οι παρόντες όροι προστασίας προσωπικών δεδομένων μπορεί να αναθεωρούνται και να ενημερώνονται οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς προειδοποίηση. Οι χρήστες της διαδικτυακής πύλης παρακαλούνται να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους εν λόγω όρους για τυχόν αλλαγές, καθώς η συνεχής χρήση της διαδικτυακής πύλης συνεπάγεται ότι αποδέχονται όλες τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις αυτών.

 Η διαδικτυακή πύλη CitySolidarityGR συλλέγει προσωπικά στοιχεία των επισκεπτών/χρηστών της διαδικτυακής πύλης, μόνο όταν αυτοί οι ίδιοι εκουσίως τα παρέχουν με σκοπό την παροχή των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά. Προσωπικά στοιχεία είναι τα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της ταυτότητας ή την επικοινωνία με κάποιο άτομο καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούν το εν λόγω άτομο. Τα προσωπικά στοιχεία τα οποία συλλέγονται στη διαδικτυακή πύλη είναι τα ακόλουθα: Ονοματεπώνυμο, Ηλεκτρονική διεύθυνση (email) και ΑΦΜ.

Η διαδικτυακή πύλη CitySolidarityGR δε θα διαθέσει προς πώληση ή άλλως διαβιβάσει ή δημοσιοποιήσει προσωπικά στοιχεία των επισκεπτών/ χρηστών της διαδικτυακής πύλης σε τρίτους, που δε σχετίζονται με την ίδια, χωρίς τη συγκατάθεσή του επισκέπτη/ χρήστη, με εξαίρεση την εφαρμογή σχετικών νομικών υπαγορεύσεων και προς τις αρμόδιες και μόνο αρχές.

Η διαδικτυακή πύλη CitySolidarity μπορεί να διαθέτει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος τα απαραίτητα στοιχεία των χρηστών που επιθυμούν να συμβάλλουν με την προσφορά τους στον σκοπό της πρωτοβουλίας #CitySolidarityGR, προκειμένου εκείνη να μεριμνήσει για την κατανομή των προσφορών στους δήμους της χώρας.

Η διαδικτυακή πύλη CitySolidarityGR είναι δυνατόν να επεξεργάζεται τμήμα ή το σύνολο των στοιχείων που έχουν αποστείλει οι επισκέπτες/χρήστες για λόγους στατιστικούς και βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών – πληροφοριών του.

Ο επισκέπτης/χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με τον εκάστοτε διαχειριστή της διαδικτυακής πύλης προκειμένου να διασταυρώσει την ύπαρξη προσωπικού του αρχείου, την διόρθωση αυτού, την αλλαγή του ή την διαγραφή του[I1] citysolidarity@ypes.gr.

Η διαδικτυακή πύλη CitySolidarityGR, μπορεί να συγκεντρώνει στοιχεία αναγνώρισης των χρηστών της διαδικτυακής πύλης χρησιμοποιώντας αντίστοιχες τεχνολογίες, όπως cookies ή/και την παρακολούθηση διευθύνσεων Πρωτοκόλλου Internet (IP). Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη/χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη/χρήστη όσον αφορά στη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων υπηρεσιών ή/και σελίδων της διαδικτυακής πύλης, για στατιστικούς λόγους και προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές οι οποίες είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης τον τύπο του φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιεί ο επισκέπτης/χρήστης, το είδος του υπολογιστή, το λειτουργικό του σύστημα, τους παροχείς διαδικτυακών υπηρεσιών και λοιπές πληροφορίες τέτοιου είδους. Επιπλέον, το πληροφοριακό σύστημα της διαδικτυακής πύλης συλλέγει αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες που επισκέπτεται ο επισκέπτης/χρήστης της και σχετικά με τους συνδέσμους σε ιστοχώρους τρίτων που ενδέχεται να επιλέξει μέσω της χρήσης της διαδικτυακής πύλης.

Ο επισκέπτης/χρήστης της διαδικτυακής πύλης μπορεί να ρυθμίσει το πρόγραμμα του για πλοήγηση στο Διαδίκτυο (web browser) κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης/χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Η παρούσα διαδικτυακή πύλη περιλαμβάνει συνδέσμους (links) προς άλλους δικτυακούς τόπους οι οποίοι βρίσκονται υπό την ευθύνη τρίτων φορέων (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το Υπουργείο Εσωτερικών για τους όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους οποίους αυτοί οι δικτυακοί τόποι ακολουθούν.

Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (DataProtectionΟfficer, εφεξής DPO). Τα στοιχεία επικοινωνίας του έχουν ως ακολούθως:

Διεύθυνση: Σταδίου 27, Αθήνα, Τ.Κ. 10183
E-mail: dpo@ypes.gr

  • Το Υπουργείο Εσωτερικών καθορίζει τα πλαίσια της συνεργασίας με τον DPO. Ο DPO μπορεί να είναι υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών ή να είναι εξωτερικός συνεργάτης και να ασκεί τα καθήκοντα του δυνάμει σχετικής σύμβασης παροχής υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών εξασφαλίζει ότι έχει αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώσεις σε ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδίως αναφορικά με το εφαρμοστέο δίκαιο, τα οργανωτικά-τεχνικά ζητήματα και τις ορθές πρακτικές που συνάδουν με την προστασία των εν λόγω δεδομένων.
  • Σε κάθε περίπτωση, ο DPO αποτελεί ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο, που μπορεί παράλληλα να ασκεί και άλλα καθήκοντα, αλλά αυτά δεν μπορούν να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων ή αρμοδιοτήτων. Τέτοια σύγκρουση δημιουργείται, ιδίως όταν τα υπόλοιπα καθήκοντα τον υποχρεώνουν ή του επιτρέπουν να ορίσει ο ίδιος τα μέσα και τους σκοπούς μίας η περισσοτέρων επεξεργασιών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
  • Ο DPO αναλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα καθήκοντα και αρμοδιότητες, τα οποία μπορούν να εξειδικευθούν περαιτέρω με πράξεις της Διοίκησης που εκδίδονται αρμοδίως:

(α) Ενημερώνει και συμβουλεύει τη διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τους υπαλλήλους που επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

(β)   Παρακολουθεί τη συμμόρφωση του Υπουργείου Εσωτερικών με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και με κάθε πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά άμεσα ή έμμεσα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων της ανάθεσης αρμοδιοτήτων, της ευαισθητοποίησης και της κατάρτισης των υπαλλήλων που συμμετέχουν στις πράξεις επεξεργασίας, και των σχετικών ελέγχων. Προς τούτο προβαίνει κατ’ ελάχιστον στις παρακάτω ενέργειες:

i. Τηρεί αρχείο μορφών επεξεργασίας που περιέχει όλες τις επεξεργασίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στις οποίες προβαίνει ή εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και αρχείο παραβιάσεων δεδομένου προσωπικού χαρακτήρα.

ii. Προβαίνει σε περιοδικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διαπιστώσει αν και σε ποιο βαθμό τηρούνται η ως άνω νομοθεσία και πολίτικες.

iii. Προτείνει λύσεις, διαδικασίες και καλές πρακτικές που συμβάλουν στην διατήρηση υψηλού επιπέδου συμμόρφωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ως άνω νομοθεσία και τις πολιτικές.

(γ) Παρέχει συμβουλές αναφορικά με την ανάγκη διενέργειας εκτίμησης αντικτύπου, για την προετοιμασία της και παρακολουθεί την υλοποίησή της.

(δ) Συνεργάζεται με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και κάθε άλλη αρμόδια εποπτική αρχή, πραγματοποιεί διαβουλεύσεις και ενεργεί ως σημείο επικοινωνίας με αυτές, για κάθε ζήτημα που σχετίζεται με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

(ε) Αποτελεί το σημείο επικοινωνίας με τρίτους για κάθε ζήτημα που άπτεται της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

(στ) Επικουρεί το Υπουργείο Εσωτερικών σε ζητήματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων, αλλά και των συνεργατών της, αναφορικά με ζητήματα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την υφιστάμενη νομοθεσία, τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, τις καλές πρακτικές κ.ο.κ.

(ζ) Αξιολογεί τους κινδύνους (risks) που μπορεί να δημιουργούν για το Υπουργείο Εσωτερικών και για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα υποκείμενων των δεδομένων οι διάφορες μορφές επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στις οποίες προχωρεί.

(η) Επικουρεί και συμβουλεύει γενικά  το Υπουργείο Εσωτερικών σε κάθε ζήτημα που αφορά τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και υποβάλει προτάσεις, όπου απαιτείται ή του ζητείται.

  • Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο DPO υποχρεούται να ενεργεί με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό, να τηρεί τη νομοθεσία και τους κανονισμούς και τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών οφείλουν να ειδοποιούν τον DPO αμέσως μόλις ανακύπτουν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
  • Ο DPO αναφέρεται απευθείας στη Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Έχετε δικαίωμα να υποβάλλετε καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (www.dpa.gr), η οποία είναι η αρμόδια εποπτική αρχή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων του υποκειμένου, εφόσον θεωρείτε ότι προσβάλλονται τα δικαιώματά σας με οποιοδήποτε τρόπο.